Bousouzokut, yankiit ja muu kapinallinen nuoriso
Tämä blogaus on ollut luonnoksena erittäin pitkään. Minua nimittäin suuresti inspiroivat sellaiset sarjat kuin Crows, Worst, Shonan Seven ja Clover. Nämä sarjat kertovat lukiolaisista, joiden elämän keskiössä ovat jengitappelut. Bousouzoku ei ole ehkä oikea termi kuvaamaan näitä sarjoja, sillä ne eivät kerro nuorison moottoripyöräjengeistä ainakaan päähenkilöiden osalta eivätkä myöskään moottoripyörien kustomoinnista. Toki näissä sarjoissa on aina vähintään yksi bousouzoku-hahmo ja moottoripyöriä ihanoidaan, mutta suurin syy miksi termi istuu näihin sarjoihin on se, että näissä on kyse nuorison kapinasta – liikutaan lain harmailla alueilla eikä poliisi ole ystävä. Toinen hyvä syy nimittää näitä sarjoja bousouzokuksi on se, että sarjojen estetiikan puolesta bousouzoku on se tyyli, mitä edustetaan (kustomointi ei ole rajoittunut pyöriin) ja sarjat istuvat myös ajallisesti jonnekin 1980-luvun jälkipuoliskolle bousouzokun kulta-ajan jälkeen.
Termi yankii eli jenkki lienee ehkä parempi nimitys, sillä se tarkoittaa aika lailla samaa porukkaa, paitsi ilman moottoripyöriä. Erityistä Amerikan ihannointia ei kai kuitenkaan porukkaan liity, vaan olennaisempaa lienee ollut se, ettei edusteta perinteistä japanilaista menoa. Yankee/yankii-termillä on kuitenkin useita merkityksiä, joten mennään termillä bousouzoku, koska se on hienompi ja siitä löytyy hyvä wikipedia-artikkeli, jonka avulla päästään sisään näiden sarjojen asetelmiin:
Bōsōzoku literally ”running-out-of-control (as of a vehicle) tribe”) is a Japanese youth subculture associated with customized motorcycles.
bōsōzoku gangs are generally composed of people under the legal adult age, which in Japan is 20 years old
Many, if not most, bōsōzoku members came from a lower socioeconomic class and may have used the motorcycle gang activities as a way to express disaffection and dissatisfaction with Japanese mainstream society.