Mangan lukeminen netissä
Eräs mangaa verkossa julkaiseva taho ilmoitti tällä viikolla, että se lopettaa palvelunsa. En itse ole palvelua käyttänyt, mutta Twitterini täyttyi aiheeseen liittyvistä twiiteistä ja esimerkiksi palvelua ahkerasti käyttänyt Holopaisen Veli blogasi aiheesta. Tässä myös lontooksi oleva artikkeli, jossa on vähän tarkemmin kuvattu palvelun vaiheita. Tiivistyksenä voisi todeta, että palvelu tarjosi mangaa luettavaksi netissä, muutteli hinnoitteluaan monta kertaa ja yhtäkkiä lopetti palvelunsa tylysti. Mangaa luettiin vain netissä ja sitä ei saanut ladattua koneelle eli palvelun lopettamisen myötä käyttäjät menettivät kokoelmansa.
Tuolla muualla on käyty keskustelua siitä kuinka epäreilua tämä on ja kuinka se nakertaa luottamusta. Vertaus Steamiin on hyvä. Jos Steam iskisi lapun luukulle ja ostetut pelit häviäisivät, pelialalla palattaisiin taas aikaan jolloin pelien kotelot täyttivät kirjahyllyä.
Mitään syytä lopettamiselle ei annettu. ”Se ei tuottanut tarpeeksi” tai ”viivan alle ei jäänyt tarpeeksi rahaa” on oikea selitys, mutta ei kovin syvällinen. Yleensä ei nimittäin katsota vain sitä, kuinka paljon tuote tai palvelu tuottaa tällä hetkellä vaan sitä kuinka paljon se tuottaa tulevaisuudessa. Viivan alle on itse asiassa voinut jäädä plussaa, mutta palvelulla ei ole nähty tulevaisuutta. Yksi tärkeä mittari on, kuinka paljon palvelu vetää uusia käyttäjiä kuukausittain. Veikkaisin, että nuo hinnoittelumuutokset liittyivät juuri tähän uusien käyttäjien houkutteluun eikä niinkään katteiden parantamiseen. Yleensä kypsässä vaiheessa olevat yritykset keskittyvät kulujen karsimineen ja tämä mangapalvelu ei siihen vaiheeseen vielä ehtinyt kahdessa vuodessa.
Tappion tekeminen ei ole iso juttu tai tavatonta, eikä se ole riittävä syy tämänkaltaiseen lopettamiseen jossa haistatetaan asiakkaille ja varmistetaan että he eivät ole asiakkaita enää koskaan. Kannattamattomat tuotteet poistetaan valikoimista hellävaraisemmin. Tuleekin mieleen, että tähän oli joku muukin syy. Ovatko sukset menneet ristiin talon sisällä ja joku avainhenkilö on lähtenyt firmasta ovet paukkuen eikä jatkajaa ole löytynyt? Vai ovatko sukset ristissä ulkopuolisten tahojen kanssa eli esimerkiksi mangajulkaisijoiden kanssa on tullut kränää? Mahdotonta sanoa, ehkä jossain vaiheessa joku ex-työntekijä vuotaa ja saamme asiaan valaistusta.
Toinen asia on sitten piraattipalveluiden syyttäminen. ”Ilmaista vastaan on mahdotonta kilpailla”. Yritykset kilpailevat koko ajan ilmaista vastaan. Harvaa tuotetta on pakko ostaa. Et kuole, vaikka et söisi terveysleipää, hiukset voi leikata itse, matkan sijasta voi pysyä kotona ja kuluneena esimerkkinä kirjakaupat vs kirjastot. Yleensä kiinalaiset piraattituotteet jätetään ostamatta sen takia, että ne ovat huonolaatuisia. Viinapullo ostetaan Alkosta sen takia, että sen ostaminen venäläisen pakun takaosasta on rulettia. Piraattituotteet voitetaan kilpailussa laadulla.
Tarjosiko kyseinen palvelu laadukasta sisältöä? Ilmeisesti ei. Ei tablettisovelluksia tai isojen nimien mangoja. Mikä oli palvelun ainoa kilpailuvaltti muihin verrattuna? Laillisuus, mikä on ihan kiva, mutta kun asiakkaan tarve on mangan lukeminen ja laillisuus on siinä sivutekijä. Piraattipalvelut voittaisi helposti esimeriksi sillä, että tarjoaisi mangat ladattavaksi koneelle/mille tahansa laitteelle. JManga ei viitsinyt edes tätä tarjota. Muita kilpailuvaltteja olisivat laadukkaat käännökset ja hyvälaatuiset scanlaatiot ja vesileimojen puuttuminen. Ei sieltä Steamista osteta niitä pelejä sen takia, että se on laillinen, vaan sen takia, että se on kätevää ja helppoa.
Positiivista tässä on se, että jatkossa netin mangapalvelut miettivät tarkasti mahdollisuutta käyttäjien mangan lataamiselle koneelle. Mangavuokrauspalvelu on toki mahdollinen apinoiden tiettyjä musiikki- ja elokuvapalveluja, mutta yleisesti otakut ovat keräilijätyyppiä, joille omistaminen on tärkeää. Suurin kilpailu taitaakin olla (vielä) paperisia versioita vastaan.
Itsellä on ”omistamisen tunne” vastaan näiden laillisten ”striimaus”palveluiden kanssa, waretetut tiedostut kun harvemmin katoavat noin vain kiintolevyllä, ja aina on olemassa backupit. Sitten taas näiden
Sitten taas näiden Crunchyroll:n, netflixin ja spotifyn kanssa jää myös se vpeniksen venyttely vähemmälle, kun et voi sanoa enää ”minullapa on 500gb animea (koska Coalgirls)” tai ”MInullapa on 1.4TB musiikkia (koska touhou lossless collection)”. Tietenkin joku MAL voi helpottaa näissä kinasteluissa, mutta kuka nyt sitä käyttää.
Steam on kyllä onnistunut helppoudellaan, ja vain harvoissa peleissä on pelaamista sotkevat DRM:t. Unohtamatta tietenkin kaikkien rakastamia alennuksia, joissa ainakin itse olen miettinyt ”Tuota peliä olen muuten joskus pelannut warena, taidanpa ostaa sen nyt kun halvalla saa”
Laillisia doujin töitä varten on olemassa http://www.dlsite.com/eng/ mutta tämäkin kanssa täytyy antaa miinusta joidenkin töiden kopiointisuojauksista ja välillä hintataso on semmoista että hommaisi mieluummin sen fyysisen kopion.
Enpä kyllä tiedä. Tuo tulevaisuuden ajattelu on saattanut olla ajankohtaista siinä vaiheessa kun palvelu oli vielä alkumetreillään, mutta kaikesta päätelleen se ei missään vaiheessa tehnyt voittoa. Rahoittajapuoli on kenties antanut 24 kuukautta armonaikaa, mutta kun tilanne kerran vielä senkin jälkeen oli sama, niin käskettiin lyödä lappu luukulle. Ei mitään sen monimutkaisempaa.
Piraatteja en ole nähnyt nostavan esille kenenkään muun kuin sellaisten kuollutta puuta palvovien jenkkipunditien joilla on oma lehmä ojassa kaulaa myöten, joten vaikka se puheenaiheena keskustelua onkin dominoinut en laittaisi sille kauheasti painoa. Eihän juuri mitään JMangan sarjoista edes saanut skanlaatioina, eikä kukaan vissiin koskaan vaivautunut rakentamaan edes skriptiä jolla skreipata mangasivut piraattikäyttöön.
Toki sekin on tietysti varmaan vaikuttanut, että ainakaan niillä japanilaiskustantajilla joiden kanssa olen itse ollut yhteydessä ei ollut pitkään aikaan minkäänlaista uskoa JMangan tulevaisuuteen. Mikä tuskin yhtään auttoi niiden A-luokan sarjojen saamisessa.
En pitäisi yhtään mahdottomana että Jmangalle päätettiin tehdä ns. bandaivisualit, eli pulju oli joko hieman voitollinen tai hieman tappiollinen, ja tilanne olisi ollut parannettavissa, mutta se olisi vaatinut kritiikin kuuntelemista Japanin päädyssä ja opin ottamista toisilta, samankaltaisilta puljuilta. Uskaltaisin väittää että tablettituen puute kielii juuri tuosta, koska Japanissa kustantajat ovat ainakin tähän asti aina vetäneet tablettituesta lähinnä herneen nenäänsä. Myös tuon motivaation puute Japanin päädyssä vähän kielii semmoisesta evvk-asenteesta koko yritelmää kohtaan. Tietenkin on myös täysin mahdollista että Jmanga tuotti miinusta ja rankasti, eikä minkäänlaiset palvelujen uudistamiset tai parin tunnetun nimikkeen hankinta olisi sitä enää voineet pelastaa.
Piratismiargumentti pitää varmasti paikkaansa tietyissä määrin. Ihan loogisesti osa ihmisistä jättää tuotteen kokonaan ostamatta jos sen saa helposti ja vaivattomasti netistä ilmaiseksi. Onko se piratismi Jmangan tapauksessa sitten se ratkaiseva tekijä, se on ihan eri juttu, ja perstuntumalta itse sanoisin että ei. Kuten Petterikin tuossa sanoi, iso osaa Jmangan tarjonnasta ei ole skanlaatioina tarjolla, enkä millään jaksa uskoa että ne pari tunnetumpaakaan nimikettä olisivat olleet vaa’an kielen asemassa. Se on vaan niin helppoa syyttää piraatteja, ja tietyllä tapaa se tuntuu kuuluvan aina vakkarina käsikirjoitukseen kun lähdetään voivottelemaan jonkin epäonnistumista.
Toivottavasti manga jossain vaiheessa saa jonkun yhtenäisen, järkevästi toteutetun jakeluplatformin. Jenkeistä löytyy evidenssiä että semmoinen on täysin mahdollista tehdä ja saada onnistumaan länsimaisen sarjakuvan kohdalla, niin en näe mitään syytä miksei se voisi toimia myös mangan kohdalla.