Animevuosi 2012
Kausien päätösraportit:
- Syksy 2012
- Kesä 2012
- Kevät 2012
- Talvi 2012: Hyvät, katsottavat; huonot ja dropatut
Sarjoja tuli katsottua 48 ja siihen päälle vielä dropatut, joissa joissakin pääsin melkein loppuun ja joissakin sitten en edes ensimmäistä jaksoa pidemmälle. Viime vuonna katsottuja sarjoja oli 42. Parempi vuosi siis tässä mielessä.
Pidemmittä puheitta vuoden 2012 parhaat animesarjat olivat:
- Aquarion EVOL
- Lupin III : Mine Fujiko to Iu Onna
- Highschool DxD
- Daily Lives of High School Boys
- Kyoukai Senjou no Horizon II
Ei siis yhtä merkittävä sarjoja kuin esimerkiksi viime vuoden paras sarja Madoka, mutta kokonaisuutena parempi setti kuin viime vuoden top 5. Pidemmät blogaukset ja perustelut löytyvätkin sarjoista kun linkkiä jaksaa klikata, paitsi lukiopojista ja Horizonista, joten niitä tarvitsee vähän avata enemmän vielä tässä. Mutta tiivistettynä: EVOL – paras hahmokaarti ikinä ja törkeän viihdyttävä, Mine Fujiko – naisenergiaa tyylillä, DxD – genrensä paras, Nichibros – parasta huumoria, Horizon – paras sekavuutta eeppisyydellä maustettuna.
Daily Lives of High School Boys aka Nichibros oli erittäin oivaltava ja hauska sarja ja on yksi hauskimmista komediasarjoista mitä olen katsonut. Tai oikeastaan luultavasti hauskin. En tiedä sattuiko sarja vain hyvään vaiheeseen kun kouluajoista ei ole liian pitkää tai liian lyhyttä aikaa. Tai sitten minuun vain puree tämän sarjan kaltainen inhorealistinen huumori.
Horizonin kakkoskausi ei itse asiassa ollut yhtä hyvä kuin ensimmäinen kausi. Korjaankin tässä nyt mokaani, minkä tein kun droppasin Horizonin ensimmäisen kauden parin jakson perusteella, koska se oli ”sekava”. Mutta sekavuus onkin sarjan hyviä puolia. Horizonissa on aivan tajuttoman hyvä OST ja eeppistä menoa joka välissä. Dialogit ovat siinä sekavuudessaan taidetta ja kaiken kaaoksen keskeltä järjen löytäminen on hienoa. Japanilaisilla on söpönä tapana imeä vaikutteita muista kulttuureista vaikutteita ja magiaa huudetaan saksaksi, uskontoa latinaksi ja scifihommat sitten englanniksi. Tätä näkyy monessa sarjassa, mutta Horizon on aivan omassa luokassaan tässä. Historia kirjoitetaan uusiksi jollain hämärällä logiikalla. Taistelut voivat päättyä aivan miten vain, koska niin ne jutut vaan toimivat Horizon-universumissa. Törkeän viihdyttävää kun sarjaan pääsee sisälle.
Odotukset vuodelle 2013: Psycho-Passin loppu. Kyseessä on aivan mahtava 2DEEP4U-sarja, mutta sarja on vasta puolivälissä eli monta asiaa voi mennä pieleen. Ja tämän sarjan kohdalla onnistunut loppu merkitsee hyvin paljon. Viime vuonna sanoin, että odotan Eva 3.0 ja Nanoha A’s -leffoja ja niiden BD-versioita odotellaan vieläkin. Listaan voinen lisätä myös Madokan leffat. A Certain Magical Indexin fani olen myös, joten sen kolmoskautta odotan liiankin paljon kun ottaa huomioon että kyseessä on teinimäinen rämistelysarja. Myös DxD on saamassa tänä vuonna toisen kauden, mutta se on täysin aikuisten herrasmiesten sarja. Vanhana tuttavana mangan puolelta erinomainen Shingeki no Kyojin on saamassa animen ja vaikuttaa promovideoiden perusteella hyvältä. En kuitenkaan talvikauden ennakkokatsauksen perusteella uskalla odottaa, että tänä vuonna menisi 50 katsotun sarjan raja rikki.
Ihan ok top5. Itse en Aquarion EVOL:ia katsonut, kun se näytti olevan joku jatko-osa, mutta ehkä pitäisi tutustua. Mielestäni Mine Fujiko oli kyllä törkeän huono eikä siinä ollut yhtään Lupin-fiilistä, mutta ehkä joku siitäkin tykkäsi. Loput kolme löytyisivät omastakin top5:sta, mutta tuntuu, että on vaikea nimetä viittä parasta, kun kilpailu oli niin tasaista verrattuna vuoteen 2011, jossa kärki näkyi aika selvästi. Yuru Yurin jättäminen pois top5:stä on kyllä sellainen synti, ettet ikinä saa sitä anteeksi.
EVOL ei sinänsä ole jatko-osa, joka vaatisi aikaisemman sarjan katsominen. Enpä itsekkään ole alkuperäistä Aquarionia katsonut, ja se on kuulemma aika huono.
Yuru Yuri löytyi vuoden 2011 listalta. Kakkoskaudet ovat vähän hankalia, mieluummin listaisin uusia sarjoja. Itse lasken Mine Fujikon hyväksi puoleksi sen, että se ei noudattanut Lupin-kaavaa.
En vaan ikinä tule ymmärtämään Horizonin hienoutta. Että sarjasta saisi mitään irti pitää ensin luntata wikipediasta yhtä sun toista, ja katselunkin aikana pitää keskeyttää jatkuvasti katseleminen ja luntata että mitäs hittoa tämä tarkoittikaan tai että kukas tämä henkilö olikaan. Siinä vaiheessa kun pitää lukea ulkoista lähteistä materiaalia että ymmärtää katsomaansa, niin liikutaan alueelle joka menee jo minun kohdallani viihteen ulkopuolelle ja alkaa tuntua työltä, ja se on viimeinen asia jonka haluan harrastukseni kanssa assossioida. Mutta hei, kudos kaikille niille jotka sarjaan pääsevät sisälle. Muistakaahan vielä tukea tekijää ja myös ostaa itse sarja.
Lupin III päätyi omalle top5 listalleni myös. Se on erittäin hyvä sarja; se yrittää liikoja ja riippuen katsojan odotuksista, se voi olla pettymys, mutta ainakin itse viihdyin sen kanssa noin 101% prosenttia ajasta. En väitä olevani mikään Lupin -ekspertti, mutta ellei muistini petä niin tämä uusi Lupin on paljon uskollisempi alkuperäiselle mangalle kuin mitä Lupinit ovat olleet, noh, ehkä koskaan (paria TV-spesiaalia lukuunottamatta). Juuri tiettyjen ajan saatossa vakiintuneiden Lupin -konventioiden rikkominen, ja tietyllä tavalla paluu juurille, ovat sarjan ehdottomia vahvuuksia mikäli minulta kysytään.