Evangelion – Uskonnollinen symboliikka
Neon Genesis Evangelionin uskonnollinen symboliikka on yleisesti todettu pelkäksi höpöhöpöksi ja sen olevan mukana vain sen takia että se näyttää hienolta ja hämää katsojia kivasti. Anno itsekin on sanonut tämän, mutta kuten olen aiemmin käynyt läpi, Anno on melko trollijätkä. Tässä asiassa hän kuitenkin lienee tosissaan. Itsekään en löydä mitään järkeviä selityksiä Evangelioniin uskonnon kannalta tarkasteltuna (en tosin ole teologi), ja tässä blogissa onkin tullut ilmi, että Evangelionia ”pitää” tulkita psykologian/psykiatrian/psykoanalyysin kautta.
Törmäsin kuitenkin hyvään blogaukseen aiheesta. Tiivistettynä pointti on, että uskonnollinen symboliikka käy järkeen jos sitä tarkastelee sarjan sisältä käsin. Toisin sanoen ei siis siltä kantilta miten tekijät käyttävät uskonnollista symboliikkaa, vaan siltä kannalta, miten sarjan hahmot sitä käyttävät. Eli siis miten ja miksi NERV ja SEELE käyttävät judeokristillistä termistöä ja symboliikkaa. Toisin sanoen miksi näin:
”SEELE and NERV named Adam, named Lilith, named the Lance of Longinus, named the Angels, named the Black Moon, and all the rest. The reason that the Lance of Longinus isn’t a whole lot like the hypothetical and mythical spear that pierced Christ’s side is because it is a cloned bio-mechanical weapon.”
Miksei enkeleitä voitu kutsua avaruusolennoiksi? Mikseivät EVA-yksiköt ole vain bioaseita? Miksi kaikki tapahtumat piti sovittaa ylöskaivettuihin Kuolleenmeren kääröihin ja tulkita kaikki ennustetuksi? Miksi pilotitkin valitaan mystisen projektin kautta? Longinuksen keihäskin on oikeastaan vain ase, joka läpäisee AT-kentän. Hieman oudosti ainoita tieteellisesti nimettyjä asioita on Human Instrumentality Project, vaikka viimeinen tuomio/nirvana/maailmanloppu olisi sille osuvampi nimitys. Varsinkin juuri Evan loppua on tulkittu uskontojen kautta.
Miksi vahvasti tieteelliset organisaatiot kuten NERV&SEELE perseilevät uskonnollisella symboliikalla? Varsinkin kun enkeleiden ja ihmisten väliseksi eroksi kuvataan, että enkeleillä on ”Fruit of Life” ja ihmisillä ”Fruit of Knowledge”. Gendokin tokaisee ”science is the power of man”. Toisin sanoen uskonnollinen symboliikka on nähtävissä 3deep5u-pohdintana ihmisten tiede vs uskonto -dilemmasta. Ei tarvitse reddit/atheismia käydä selaamaan, mutta erittäin yleistä on että tieteeseen sotketaan uskontoa. Tai oikeastaan tiede on uskontoa. Mutta tämähän koskee erityisesti länsimaita, tai en ainakaan ole kuullut että Japanissa erityisen ahkerasti oltaisiin evoluutioteoriaa kieltämässä. Jos Japanissa tiedettä rajoittaa joku asia, niin se on luultavasti sen sopimattomuus yhteiskunnan rakenteisiin ja arvomaailmaan. (Tästähän on toki pohjimmiltaan kysymys myös länsimaissa.)
Uskonnollinen symboliikka selittyy näin NERV&SEELE:n rämpimisenä taistelussa enkeleitä vastaan. Asioita ei kutsuta oikeilla nimillä eikä niitä selitellä, vaan ne kiedotaan mystiikkaan, jotta niiden kohtaamiselta vältyttäisiin. Asioita tehdään sen takia, että jotkut ikiaikaiset raaputukset saattavat implikoida näin. Dead Sea Scrollit kun ovat kaiketi vain manuaali, joka tuli avaruusaluksen mukana. 3D-maailman puolella Kuolleenmeren kääröt ovat sen ajan hikkyjen luolassa kirjoittamia raaputuksia, joihin kannattaa suhtautua samalla varauksella kuin tämän päivän hikkyjen raaputuksiin internetissä. Anno on luultavasti ulkomaalaisena hahmottanut tämän seikan. En siis tiedä kuinka tietoisesti Anno on tehnyt tiedettä aseena käyttävistä NERV&SEELE:stä uskonnollisia organisaatioita hierarkioineen ja päämäärineen. Tai onko se edes ylipäätään kritiikkiä tiedettä vastaan. Mutta luultavasti uskonnollista symboliikkaa kannattaa kuitenkin mieluummin tältä kantilta tarkastella kuin siltä, että Anno olisi sivistymätön eikä osaisi hommiaan.
Jaaha
Sanoisin, että tämä jopa arkiselta vaikuttava tulkinta on hyvin perusteltavissa ja järjellisesti selitettävissä eikä pahemmin jätä tarvetta uskonnollisten yhteyksien syvemmälle tarkastelulle. Tämä tulkinta ikään kuin tekee tyhjäksi kaikki vuosien aikana laaditut pohdinnat Evangelionin syvällisistä uskonnollisista yhteyksistä ja asioiden merkityksistä. Pääasiassahan Evangelionia on tulkittu tähän asti juuri päinvastaisesta näkökulmasta yrittäen melkein pakonomaisesti selittää sen uskonnollisia merkityksiä. Onkin melkein yllättävää, että tällaista tulkintaa ei ole aikaisemmin esitetty tai se ei ole suuremmin saanut näkyvyyttä.
Mutta ehkäpä tämä on sittenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan liian helppo tie, eikä enää jätä tilaa aivot räjäyttävälle, syvän teologiselle ja loputtomalle asioiden pyörittelylle, joka tietenkin on aina niin kivaa.